top of page

500.000 turhaa työtuntia vuodessa -mitä ihmettä??

Tilinpäätöskausi tilitoimistossa saateltu pikkuhiljaa päätökseen. Työtunteja kertynyt monta ja monta, ja ehkäpä ylityötuntejakin.


Vaikka kesä ja syksy onkin hiljaisempaa aikaa, niin jokaiselle tunnille kyllä löytyy silloinkin tehtävää; kiitos esimerkiksi lisääntyneiden vaatimusten verottajan ja muidenkin viranomaisten taholta. Siksipä luinkin hieman järkyttyneenä Taloushallintoliiton teettämän kyselytutkimuksen tulokset, jonka mukaan taloushallinnossa tehdään vuosittain 500.000 turhaa työtuntia. Kyselyyn vastasi yli 600 taloushallinnon ammattilaista. Näihin turhiin työtunteihin on syynä OmaVero, ja erityisesti verojen maksujen sekä palautusten käsittely.




Itse olen jo oppinut tietynlaiset ”oikotiet” OmaVeron omalaatuiseen maksujen kuittauksien purkamiseen, enkä todellakaan pyri senttitarkkuuteen. Pakko silti sanoa, että kyllähän OmaVero aiheuttaa pään raapimista.


Maksujen ja palautusten kuittauksista on kuitenkin turha syyttää OmaVeron koodauksen virheitä. Syy löytyy korkeammalta taholta, eli veronkantolaista. Veronkantolaki määrittelee missä järjestyksessä maksut ja palautukset pitää käyttää veroihin. Jotta OmaVero saataisiin toimivammaksi, pitää siis saada muutos veronkantolakiin.


Mutta uskoisin, että koodaamallakin voitaisiin saada OmaVeron toiminnallisuuksia järkevämmäksi. Esimerkiksi minua ottaa juuri nyt pattiin se, että OmaVero lähettää sähköpostin, jos OmaVerossa on maksamatonta erääntynyttä veroa. Tämä on tietenkin hyvä toiminnallisuus sinänsä. Sähköposti kuitenkin tulee, vaikka em. erääntynyt saldo on vaikkapa 0,03 euroa. Olisiko tähän mahdollista saada rajausta niin, että huomautus tulisi sähköpostiin, jos saldo on esimerkiksi 10 euroa tai enemmän? Senteillä ei ole mitään merkitystä kuitenkaan, koska sentit joka tapauksessa elävät OmaVerossa ihan omaa elämäänsä.


Minun turhat työtuntini ovat tuosta 500.000 turhasta työtunnista hyvin pikkiriikkinen määrä. Mutta käyttäisin nekin hetket tosi mieluusti johonkin muuhun. Veronkantolain muutokselle siis iso peukku.

bottom of page