top of page

Bruttotuloksella alkava tilinpäätös


Pien- ja mikroyrityksille sallitaan tilinpäätöksen raportointi bruttotuloksella alkavana. Tämä tarkoittaa sitä, että liikevaihto, liiketoiminnan muut tuotot ja materiaalit ja palvelut esitetään netotettuna. Ideana tässä on, että piilotetaan kilpailijoilta yrityksen liikevaihto ja kulurakenne. Kuulostaa siis oikein hyvältä ajatukselta. Mutta onko bruttotuloksella raportointi kuitenkaan aina järkevää?


Liikevaihto kertoo yrityksen koon, ja se on pohjana monen tunnusluvun laskennalle. Jos tietoa liikevaihdosta ei ole, saa yritys huonomman luottoluokituksen. Rahoituksen saaminen vaikeutuu (yrittäjän pitää itse toimittaa liikevaihtotietoja rahoittajille) ja yritys saattaa jäädä kilpailutusten ulkopuolelle.


Kerron tässä omasta elävästä elämästä esimerkin, jossa liikevaihtotiedon puuttumisella oli negatiivinen vaikutus yritykselle.


Asiakkaani halusi laajentaa toimintaansa ja harkitsi liiketoiminnan ostamista. Hän listasi muutaman kiinnostavan, sopivan kokoiselta vaikuttavan yrityksen. Minä sain toimeksiannon selvittää yritysten taloudellisen tilanteen ja tehdä vertailua.


Hain kaupparekisteristä yritysten tilinpäätökset analyysejä varten. Yksi yritys putosi jo tässä vaiheessa pois, koska tilinpäätös oli raportoitu bruttotuloksella, ja tilinpäätös oli muutenkin puutteellisesti raportoitu. Liitetiedot puuttuivat ja ilman niitä, sekä ilman liikevaihtotietoa yrityksen tilinpäätöstä oli mahdoton analysoida.


No, saattaahan olla, ettei kyseisen yrityksen yrittäjä olisi edes ollut kiinnostunut myymään liiketoimintaansa. Puutteellisesti raportoidun tilinpäätöksen vuoksi hän kuitenkin missasi mahdollisuuden siihen, että edes kysyttiin.


Kirjanpitäjänä harkitsen aina tarkkaan, ennen kuin ehdotan asiakkaalle bruttotuloksella alkavaa tilinpäätösraportointia. Toki sillekin paikkansa joskus on.

Commentaires


bottom of page