top of page

Ennakkoverot ja ennustamisen vaikeus

Verotuspäätöksiä odotetaan aina jännityksellä. Onko palautusta tulossa vai joutuuko maksamaan mätkyjä.



Verotuksen lopputuleman ei pitäisi kenellekään yrittäjälle olla kauhean suuri yllätys. Tilinpäätös ja veroilmoitus on tehty jo alkuvuodesta, ja silloin olisi jo pitänyt olla selvillä tilikauden verojen määrä.


Oikeastaan jo näin loppupuolella vuotta on hyvä tarkastella kuluvan vuoden ennakkoverojen riittävyyttä jo toteutuneeseen tulokseen.


Ennakkoverothan eivät välttämättä vastaa todellista tilannetta ollenkaan. Ennakkoverot ovat vain verottajan ehdotus siitä minkä verran veroja verovuonna pitäisi maksaa, ja tämä ehdotus perustuu historiatietoon.



Jos yrityksen toiminta on joka vuosi hyvin tasaista, ja verotettava tulos ei hirveästi heittele suuntaan eikä toiseen, niin silloin tämän ehdotuksen mukaan maksetut verot eivät juurikaan poikkea lopullisista veroista.


Kaikilla yrityksillä eivät vuodet kuitenkaan ole veljeksiä. Ennakkoverot saattavat olla liian suuret tai liian pienet verrattuna siihen mitä todelliset verot tulevat olemaan.


Alkusyksystä, kun vähän yli puolet vuodesta on takana, on hyvä aika verrata kertynyttä verotettavaa tuloa ennakkoveroihin.

Alkuvuoden tulot ja menot ovatkin siis tiedossa, mutta haasteeksi tässä muodostuu loppuvuoden vastaavien lukujen arviointi.


Paras työkalu loppuvuoden ennustamiseen olisi ehdottomasti kristallipallo :). Kukaan ei ole kuitenkaan suostunut myymään minulle sellaista kristallipalloa, jossa olisi täydellinen toimintatakuu :), joten joudumme tyytymään vähemmän eksoottisiin työkaluihin.

Alkuvuoden toteutuneen tuloksen perusteella voi jossakin tilanteissa tehdä ihan päteviä johtopäätöksiä loppuvuodesta. Edellisen vuoden toteutuneet luvut myös antavat jonkinlaista osviittaa jos kysymyksessä on vaikkapa kausiluonteinen ala, jonka laskutus painottuu tietyille kuukausille.


Jotta päästäisiin vielä tarkempaan arvioon, tenttaamme yrittäjältä tietoja koskien loppuvuotta. Esimerkiksi että onko tullut uusia asiakkaita tai sopimuksia, joilla on vaikutusta loppuvuoden laskutukseen. Tai että onko tiedossa hankintoja tms. muita isompia kuluja, joilla on taas vaikutusta kulupuoleen.


Jos yrittäjä tietää ja osaa antaa tarkentavia tietoja, niin teemme niiden perusteella tulosennusteen. Tätä ennustetta sitten peilataan ennakkoveroihin, ja teemme ehdotuksen ennakkoverojen pitämiseksi ennallaan tai niiden hakemiseksi isommiksi/pienemmiksi.

Jos yrittäjä ei tiedä itsekään mitä loppuvuodella tuleman pitää, niin ei tilitoimistossakaan sen viisaampia (kristallipallon puuttuessa) olla. Pystymme kertomaan vain sen mikä on ennakkoverojen tilanne nyt ja miten niille käy jos loppuvuosi menee saman kaavan mukaan kuin alkuvuosikin.


Tämä, että loppuvuosi-menee-kuten-alkuvuosi, on kuitenkin parempi tieto kuin ei tietoa ollenkaan. Jos ei edes tiedosteta sitä että ennakkoverot ovat vain verottajan ehdotus, niin verotuspäätös vuoden kuluttua postilaatikkoon kopsahtaessaan saattaa sisältää jonkinlaisen yllätyksen

Comentarios


bottom of page