top of page

Leppoisasti lomalle?

Odottaako yrittäjä innolla lomaa, vai onko loma yrittäjälle vain yksi suuri stressin aihe?Ennen lomaa stressitaso on mahdollista saada tappiin hyvinkin helposti. Yrityksen kun on kuitenkin toimittava vaikka yrittäjä lomailee. Töitä pitää urakoida ennen lomaa koska deadlinet eivät tunne lomaa ja monta asiaa pitää miettiä/delegoida, jotta hommat rullaa vaikka itse onkin kuviosta ulkona.


Kun viimeiset viikot tai päivät ennen lomaa on paljon töitä ja monta asiaa mielessä, ehtiikö pää ollenkaan mukaan lomafiilikseen? Varsinkin kun yrittäjällä lomat eivät yleensä ole neljä viikkoa putkeen, vaan lyhempiä pätkiä kerrallaan. Olisi sääli, jos viikon lomasta viisi ensimmäistä päivä kuluu enemmän tai vähemmän työasioiden parissa, ja kuudentena päivänä kun vihdoin pääsee lomafiilikseen, niin viimeisenä päivänä sitten voikin alkaa surra sitä että huomenna tämä jo loppuu.


Itse olen onneksi oppinut ottamaan kaiken irti lyhyestäkin lomasta ja heti loman ensimmäisestä päivästä alkaen. Tässäpä jakoon muutama itselle hyväksi havaittu ja koettu vinkki

 

Se pakollisten ennen lomaa hoidettavien töiden lista on aina pitkä kuin nälkävuosi. Mikään ei ole kuitenkaan raivostuttavampaa kuin se, että viimeisenä työpäivänä raksuttaa takaraivossa että tuo, tuo ja tuo pitää vielä ehtiä hoitaa. Tai se että ensimmäisenä lomapäivänä pitää vielä hoitaa viimeisiä työasioita tai vähintään miettiä, että tuliko kaikki varmasti hoidettua. Tämän vuoksi pusken apinan raivolla tarvittaessa vaikka pari yövuoroa hyvissä ajoin ennen loman alkua. Tällöin voin viimeisenä työpäivänä ottaa varaslähdön lomalle; hoidella ihan rauhassa muutamat viimeiset työt ja siirtää ajatukset pikkuhiljaa lomamoodiin

 

Heti samana päivänä kun loma alkaa, kannattaa lähteä mökille tai reissuun. Työasiat katoavat mielestä helpommin kun ympäristö vaihtuu ja/tai aivot joutuvat askartelemaan toisenlaisten asioiden parissa. Eikä niiden toisenlaisten asioiden tarvitse olla sen kummempia kuin että miten kaasuliedellä keitettiinkään se pannukahvi, tai että miten lontoon kielellä tilattiin valkoviiniä.

 

On kuulemma tyhmää ottaa työkalut (tietokone ja salasanat) lomalle mukaan. Mutta otan siitä huolimatta. Juttu on vaan silleen, että pystyn lomailemaan rennommin, jos työkalut on varmuuden vuoksi messissä. Siten tiedän että voin tarvittaessa alkaa hoitaa asioita, jos tilanne jostain syystä niin vaatiiLomalla en lue sähköpostia. Lomaviesti sähköpostissa kertoo milloin olen tavattavissa ja miten kiireellisten asioiden kanssa pitää toimia.

 

No, eihän kaikki ihan noin yksinkertaista aina ole.  Selkeätä rajaa lomalle ja työlle ei, ainakaan yrittäjän elämässä, ole. Puhelin soi ja voi joutua hoitamaan jotain kiireellistä. Oleellista on, että pystyy lennossa vaihtamaan moodista toiseen. Silloin saa lyhyestäkin lomasta kaiken irti!

 

Leppoisaa lomaa kaikille!


Comments


bottom of page