Kirjanpito ei ole mitään rakettitiedettä eikä ydinfysiikkaa; tämä pitää paikkansa. Kirjanpidon tekniikka itsessään onkin varsin selkeä asia opetella.
Pelkästään kirjanpidon tekniikan hallitsemisella ei kuitenkaan kovin pitkälle pääse.
Kirjanpidon tekemistä säätelevät monet lait, esimerkiksi kirjanpitolaki, arvonlisäverolaki ja elinkeinotuloverolaki. Huomioon pitää ottaa myös verottajan monet ohjeistukset sekä esimerkiksi kirjanpitolautakunnan lausunnot. Lait ja ohjeet vieläpä muuttuvat aika ajoin, joten ammattilaisellekin on kohtuullisesti työnsarkaa siinä että pysyy ajan tasalla kaikista muutoksista.
Yrittäjä voi tehdä kirjanpidon ja veroilmoituksen itse, sitä ei mikään laki kiellä. Joskus yrittäjä haluaa tehdä kirjanpidon itse, ja teetättää vain tilinpäätöksen ja veroilmoituksen ammattilaisella.
Olemme vuosien aikana tarkistaneet useita itse tehtyjä kirjanpitoja, ja kokemuksella voin sanoa että yksikään niistä ei ole ollut täysin oikein.
Kysymys toki ei läheskään aina ole ollut isoista virheistä.
Virheiden korjailuun ja verottajan ilmoitusten oikaisuun menee kuitenkin moninkertainen aika verrattuna siihen jos kirjanpito ja veroilmoitus olisi alusta alkaen annettu ammattilaisen tehtäväksi. Lisäksi kustannuksia on tullut verottajan viivästysmaksujen muodossa, kun verottajalle tehtyjä ilmoituksia on jouduttu korjaamaan jälkikäteen.
Kustannustehokkain tapa itse tehty kirjanpito ei siis hyvin todennäköisesti koskaan ole.
Kirjanpidon perusteella laaditaan tilinpäätös, ja tilinpäätöstä tarvitaan yllättävän monessa asiassa.
Jos yrittäjä hakee lainaa, pankki kysyy tilinpäätöstä ja perustaa lainapäätöksensä siihen. Toiminimiyrittäjällä esimerkiksi lasten päivähoitomaksun määrä perustuu tilinpäätöksen osoittamiin tuloihin. Myös verotus perustuu tilinpäätökseen, joten kirjanpidon virheillä saattaa olla hyvinkin kauaskantoisia vaikutuksia.
Paitsi että kirjanpito, tilinpäätös ja veroilmoitus on tehty oikein, on tilitoimistosta yrittäjälle muutakin hyötyä.
Tilitoimistosta löytyy osaamista hyvin monenlaisiin verokysymyksiin ja osataan auttaa esimerkiksi budjetoinnissa tai hankehakemuksissa. Monet tilitoimistot myös tarjoavat asiakkailleen taloushallinnon ohjelmistoja ja sovelluksia, joilla helpotetaan yrittäjän arkea.
Eikä myöskään voine vähätellä hyvien yöunien merkitystä. Kun kirjanpito on hoidettu oikein, voi yrittäjä siltä osin olla rauhallisin mielin ja nukkua yönsä rauhassa. Ja kun takana on hyvin nukuttu yö, voi sitten täysillä keskittyä omaan liiketoimintaansa.