top of page

Mitäs jos muutos on pysyvä olotila?

Muutos on hyväksi, sanotaan. Muutos tarkoittaa yleensä sitä että joku asia on mennyt eteenpäin ja kehitystä tapahtunut. Muutos aiheuttaa joskus muutosvastarintaa. Mutta sitten kun muutosvastarinta on nujerrettu ja muutos tullut tutuksi, muutos ei olekaan enää muutos. Vaan se on ihan hyvä juttu, jota ilman ei enää osaa olla.


Talousalan ammattilaisille muutos on ollut pysyvä olotila viime vuosina. Muutokset ovat pääsääntöisesti olleet hyviä juttuja: ovat esimerkiksi tehostaneet ja reaaliaikaistaneet toimintaa.


OmaVero on verottajan verkkopalvelu, joka pikku hiljaa kokoaa yhteen kaikki verottajan sähköiset palvelut ja josta saa kattavasti kaikki verotiedot. OmaVero on ollut tämän vuoden suurin muutos.


OmaVero ei ole ollut ihan hyvä juttu.

Palvelua kyllä kovasti odotettiin. Esimerkiksi perinnässä olevat verot tulevat näkyviin järjestelmään ja siten myös kirjanpitäjän tietoon. Aikaisemmin näitä tietoja piti kysellä asiakkaalta. Selvityspyynnöt, sekä kaikki muu ”veroposti” näkyy OmaVerossa, joten nekin kirjanpitäjällä tiedossa helpommin. Nuo asiat ovatkin hyviä ja onnistuneita ominaisuuksia OmaVerossa, mutta monelta muulta osin palvelu on ollut pettymys.


Toiminnallisuuksissa on puutteita. Tiedot ovat monen klikkauksen takana. OmaVeron saldon täsmäyttäminen tarkasti kirjanpidon saldoihin on lähes mahdotonta. Tämä onkin pakottanut meidät kaikki niin tarkat ihmiset siirtymään Suurin piirtein – linjalle: jos OmaVeron saldo suurin piirtein täsmää kirjanpidon lukuihin, on kaikki silloin hyvin.


Palvelussa on myös ollut varsin paljon häiriöitä. Ilmoituksia on hävinnyt ja maksuja kuitattu omanlaisella logiikalla. En edes halua ajatella kaikkia niitä työtunteja, jotka on vietetty OmaVerossa etsien ilmoitusta, joka järjestelmäni antaman loki-kuittauksen mukaan on onnistuneesti lähetetty OmaVeroon. Tai ynnäillen summia ja koittaen saada järkeä siihen miten OmaVeroon maksettua maksua on kuitattu eri verolajeille.


Verottajan asiakaspalvelussa työskentelee palvelualtista ja ammattitaitoista väkeä. Kaikki asiat ovat siis selvinneet. Verottajan jonotusmusiikin kuuntelusta vaan on jäänyt itselle korvamato ikuiseksi ajaksi.


No, ehkäpä OmaVerosta vielä tulee se hyvä juttu. Me käyttäjät olemme aktiivisesti antaneet palautetta ja järjestelmää kehitetään koko ajan.


Tältä pohjalta kuitenkin hiukan jännittää seuraava edessä oleva muutos, joka koskee ennakkoverotusta. Muutos on jo itsessäänkin iso muutos, mutta jännittäväksi muutoksen tekee se, että tässä yhteydessä ennakkoverot siirtyvät OmaVeroon. Tarkoittaa siis että OmaVerossa jatkossa seurataan yhä isompaa ”verokönttää”.


Seuraavakin iso muutos on jo ihan nurkilla. EU-tietosuoja-asetuksen siirtymäaika päättyy toukokuussa 2018. Se pakottaa miettimään monta asiaa – sekä omia että asiakkaiden asioita – uudelleen.


Suurista muutoksista suurin on varmasti Tulorekisteri, joka tulee tammikuussa 2019. Se mullistaa merkittävästi palkkahallinnon rutiinit. Tulotietoja ei enää ilmoiteta koko vuodelta seuraavan vuoden tammikuussa, vaan heti jokaisen palkanmaksun jälkeen.


Vierivä kivihän ei tunnetusti sammaloidu :)

Comentarios


bottom of page