top of page
  • Tiina Sulku

Mitäs jos nappaat tästä parit vinkit veroilmoitukseen?

Ensi maanantaina on liikkeen- ja ammatinharjoittajien veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä. Osa yrittäjistä haluaa hoitaa kirjanpitonsa sekä veroilmoituksensa itse. Eihän siinä mitään, jos toiminta on pienimuotoista, ja aikaa sekä osaamista talousasioiden kanssa pakertamiseen löytyy.


Muutamalle omatoimiselle yrittäjälle iskee kuitenkin viime metreillä uskon puute omaan osaamiseen, ja soittelukierros tilitoimistoihin alkaa. Tilitoimistoissa kuitenkin varsin todennäköisesti myydään ei oota. Meillähän on kädet täynnä töitä omien yrittäjiemme veroilmoitusten kanssa.


Puhelimessa toki neuvomme tuskan hikeä veroilmoituslomakkeelle vuodattavaa yrittäjää, jos ongelma vain on sellainen, johon voi yleispätevästi ja lyhyesti vastata.


Koska tulevana viikonloppuna todennäköisesti muutama yrittäjä repii hiuksiaan veroilmoituksen kanssa, tässä pari poimintaa niistä ongelmista, joihin omatoimisesti veroilmoitustaan täyttävät yrittäjät ovat meiltä tällä viikolla neuvoja kysyneet.


Varaston muutos? Mitä tarkoittaa tuo mystinen varaston muutos?


Varasto tarkoittaa niitä myytäväksi hankittuja tavaroita, jotka vuoden vaihteessa ovat myymättä. Tavaroiden sijainnilla ei sinänsä ole väliä. Niiden ei tarvitse olla konkreettisesti missään varastossa. Ne voivat olla pakettiautossa, kampaamossa hyllyllä tai vaikkapa pahvilaatikossa vaatehuoneen perukoilla. Esimerkiksi jos vuoden vaihteessa on myymättä 3 kpl tuotetta X, jonka alviton ostohinta on 10 euroa. Tällöin varaston arvo on 3 x 10 = 30 euroa.


Jos tämä on ensimmäinen toimintavuosi, tuo 30 euroa on silloin sekä varaston arvo että varaston muutos. Jos ostot (=maksetut ostolaskut) ovat vaikkapa 300 euroa, tästä summasta vähennetään 30 euroa. Näin saadaan se hinta, joka myydyistä tavaroista on maksettu ja tämä 270 euroa laitetaan veroilmoitukselle kohtaan Ostot ja varaston muutos. Seuraavana toimintavuonna varaston muutos lasketaan seuraavasti: Alkuvarasto + ostot (=maksetut ostolaskut) – loppuvarasto. Alkuvarasto on siten tuo edellisen vuoden varasto, tässä tapauksessa siis 30 euroa.


Siitä voidaan keskustella, että esimerkiksi kampaajalla, jonka kaikki shampoot ja hiuslakat mahtuvat 30 cm leveään hyllyyn ja varaston muutos on muutamia euroja, niin onko tämä varaston muutos oleellinen asia kokonaisuuden kannalta. Minun mielestäni ei ole, mutta jokainenhan saa olla ihan niin tarkka kuin haluaa :).


Verolomakkeen kohtaan 343 merkitään vuokrat. Tähän kohtaan laitetaan todellakin vain ulkopuoliselle taholle maksetut toimitila- varasto tms. vuokrat. Toiminimi ei voi maksaa yrittäjälle itselleen vuokraa, vaikka toimitila asunnon yhteydessä olisikin. Ei siltikään, vaikka nimikkeellä ”vuokra” on rahaa yrityksen tililtä omalle tilille siirretty.


Kulut oman asunnon käyttämisestä elinkeinotoiminnassa saa toki vähentää, mutta se tapahtuu verolomakkeen sivulla 3. Tällöin on kylläkin oltava selvillä koko asuntoa koskevat kulut. Jos sähkö-, lämmitys tms. laskut vuoden ajalta ovat tallessa, näistä kokonaiskuluista voi neliöiden suhteessa vähentää yrityksen käytössä olleen tilan kulut.


Yksittäistä auton polttoainekuittia ei saa vähentää kohdassa Muut vähennyskelpoiset kulut. Ei, vaikka juuri tämä määrä polttoainetta olisikin kulunut siihen kun omalla Volkkarilla käväistiin oman ammattialan messuilla pääkaupungissa.


Jos autolla ajetaan pääasiassa (yli puolet kaikista ajokilometreistä) omia ajoja ja vain yksittäisiä yritysajoja, nämä yritysajot vähennetään veroilmoituksen sivulla 3 lisävähennyksenä kilometrikorvauksina.


Vinkkinä tähän, että yritysajoista (asiakas- ja tukkukäynnit, koulutusmatkat jne.) kannattaa pitää ajopäiväkirjaa. Yllättävän paljon pienistäkin matkoista kertyy kilometrejä, ja näistä saa ihan mukavan lisävähennyksen pienentämään verotettavaa tuloa.


Yleisenä vinkkinä vielä se, että veroilmoituksen saa kätevästi täytettyä verkossa.

https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja…

Kannattaa täyttää tietoja valmiiksi paperilomakkeelle, tai ainakin miettiä valmiiksi mitä mihinkin kohtaan täyttää. Sitten on helppoa näpytellä summat verkkolomakkeelle.


Huomaa myös että elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää palauttaa vaikka toimintaa ei olisi ollutkaan.


Virkistävää viikonloppua veroilmoituksen parissa! Ja tutustu myös palveluihimme www.mikkelinyrityspalvelu.fi

1 351 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page