top of page

Myyntisaaminen - miten siitä pidetään huolta?

Myyntisaaminen syntyy, kun myydään jotain laskulle. Asiakas ei maksa käteisellä, vaan saa laskun ja siihen maksuaikaa. Maksuaika on tyypillisimmillään 14 päivää, mutta voi olla jotain muutakin.

Jos kaikki menee niin sanotusti käsikirjoituksen mukaan, rahat myyntisaamisesta kopsahtavat tilille viimeistään eräpäivänä, tai ehkä yhden pankkipäivän viiveellä eräpäivästä seuraavana päivänä.


Entäs jos saaminen ei tulekaan tilille odotetusti, pitääkö siitä huolestua, ja jos pitää, niin milloin?


Jos minulta kysytään, niin pitää huolestua, ja vieläpä varsin pian. Jos nyt ei ihan joka päivä käy tutkimassa, että onko kaikki saamiset tulleet ajallaan, niin kerran viikossa olisi hyvä tarkistaa tilanne ja ryhtyä perintätoimenpiteisiin.


Saamista voi periä asiakkaalta ihan kysäisemällä puhelimella tai sähköpostilla, tai laittamalla postissa maksukehotuksen, kansankielellä karhukirjeen.


Kun yrittäjiltä olen kysellyt, että miksi he eivät ole perineet saataviaan asiakkailtaan, olen saanut esimerkiksi seuraavanlaisia vastauksia  • on ollut niin kiire, etten ole ehtinyt karhuta laskuja

  • tilillä on ollut rahaa omien laskujen maksuun muutenkin

  • se on noloa; asiakashan saattaa luulla, että minulla on rahat lopussa tai ainakin vähissä, kun kyselen laskujen perään

  • en raski karhuta, asiakkaalla menee muutenkin huonosti


Kaikki nuo ovat huonoja vastauksia. Juttu on nimittäin niin, että mitä enemmän löysiä saatavien perimiseen antaa, sitä varmemmin sitä käytetään hyväksi. Ärhäkämmin saataviensa perään kyselevät saavat rahansa nopeammin ja varmemmin.


Jos saatavien hallinta kerta kaikkiaan tuntuu itselle vaikealta asialta, niin sen voi ulkoistaa tilitoimistolle. Tilitoimisto ei nolostele maksukehotuksen laittamista, vaan hoitaa homman saamiensa ohjeiden mukaan. Ja jos tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä, eli perintätoimiston apua, niin tilitoimiston kautta saa apuja näidenkin asioiden järjestämiseen.


Entäs jos tapahtuu se kaikkein ikävin asia, eli että saatavaa ei saada perittyä mitenkään esimerkiksi asiakkaan konkurssin takia? Silloin syntyy luottotappio. Saatava kirjataan ikään kuin kuluksi ja tämä kulu on vähennyskelpoinen tuloverotuksessa ja alv-vähennyksetkin siitä saa; jos kyseessä on ollut alvillinen myynti.


Pidäthän sinä hyvää huolta myyntisaamisistasi?

Comments


bottom of page