top of page

Pelkkää tukka nutturalla numeroiden pyörittelyäkö? Kirjanpitäjän työ tylsää?

Usein kuulen sanottavan, että kirjanpitäjän työ on semmoista tylsää, tukka nutturalla papereiden pyörittelyä ja nipottamista harmaassa tylsässä toimistossa, vanhojen tätien ympäröimänä. Uskallan kuitenkin väittää toisin.Useimmiten saan työviikon aikana olla mm. koodari, salapoliisi, ajatustenlukija ja ennustaja näiden normaalien työtehtävieni kirjanpitäjän, ostoreskontranhoitajan, myyntireskontranhoitajan, maksuliikennevalvojan, laskuttajan ja palkanlaskijan töiden ohessa. Verotietämystäkin on hyvä omata, jotta osaan palvella asiakkaita mahdollisimman monipuolisesti ja hyvin.


Mitä tulee koodariin, tarkoittaa käytännössä sitä, että on hyvä osata päätellä, tai pikemminkin arvata, miksi esimerkiksi txt-tiedostoa tai csv-tiedostoa ei saa ladattua taloushallinnon ohjelmaamme. Onko kyse vaikka tiedostossa olevasta ylimääräisestä välilyönnistä tai ylimääräisestä merkistä?  Viimeksi kokeilin merkin poistamista ja sain kuin sainkin tiedoston ladattua ohjelmaan ja ihan onnistuneesti vieläpä. Jes, hyvä minä!


Salapoliisin ominaisuuksia on myös hyvä olla kun tekee asiakkaan puolesta laskutusta ja asiakkaan antamat osoitetiedot ovat puutteelliset tai hukassa. Ei huolta, kyllä Tieke, Posti, Ytj, ja asiakkaan kotisivut lopulta kertovat mihin laskun voi laittaa tai sitten ei. Joskus tiedot ovat vanhentuneita ja laskut eivät mene sinne minne pitäisi. Sitten jatketaan salapoliisin työtä.

Ajatustenlukutaitoa tarvitaan vaikka silloin kun pitää tietää mitä asiakas tarkoittaa esimerkiksi lauseella ”laita kymppi rahaa”. Onko se se todellinen 10,00 euroa vai 10, jonka perään tulee kolme nollaa.


Tätä työtä tehdessä ennustajaeukon vikaa on myös syytä olla, sillä on hyvä osata ennustaa miten erilaiset muutokset vaikuttavat joka päiväiseen työhön ja asiakkaiden elämään. Näistä mainittakoon vaikkapa tietosuojauudistus ja kansallinen tulorekisteri.

Lisäksi meillä on etuoikeus ihan työaikana pelata älypeliä nimeltä OmaVero (OmaVero on verohallinnon verkkopalvelu, jossa kaikki ei aina toimi ihan kuin elokuvissa).  Eipä tarvitse illalla torjua dementiaa ratkomalla sanaristikoita tai sudokuja, kun on päivällä pelannut pari erää OmaVeroa :)


Palkkoja käsitellessäni olen sen sijaan huomannut, että olisi todella hyvä olla myös jonkinlainen kokemus poliitikon urasta sekä asianajajan tutkinto, sillä monenlaiset TESSIT ja lait monesti aiheuttavat harmaita hiuksia. Asiat kun on kerrottu ympäripyöreästi, mutta kuitenkin viitaten aina johonkin lakipykälään.


Eikö kuulostakin helpolta ja tylsältä? Ei minusta. Ja en edes uskalla arvata mihin kaikkeen minun tulee vielä osata taipua ja toisaalta juuri se on parasta tässä työssä. Kun et koskaan tiedä mitä uutta on vielä tulossa.


Summa Summarum.

Henkisiä harmaita hiuksia meillä saattaa jo olla. Mutta tylsyyttä, harmautta saatikka nutturoita ei meidän toimistosta löydy.


Mitähän huomenna? Arvonlisäverojen laskentaa, tilinpäätöksiä, veroilmoituksia ja palkanlaskentaa. Mutta mitä muuta? Sitäpä ei voi tietää. Ennen kuin huomenna :)


Kirjoittaja: Veera (3. vuotta kirjanpitäjänä)


Kirjanpitäjän työstä myös blogissa Mitäs jos tuntisitkin kiinnostusta numeroihin?Comments


bottom of page