top of page

Riittääkö rahat - yrityksen kassavirran ennustaminen


Yrityksen kassavirran ennustaminen on tärkeä asia yrityksen toiminnan kannalta; ihan yrityksen koosta riippumatta. Mutta mitä kassavirta tarkalleen ottaen siis tarkoittaa, ja miten sitä voi ennustaa?


Kassavirta tarkoittaa yritykseen sisään tulevaa rahaa ja yrityksestä ulos lähtevää rahaa. Kassavirran ennustaminen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että ennakoidaan milloin rahaa tulee ja milloin sitä menee ja miten nämä rahavirrat kohtaavat toisensa.


Miksi kassavirran ennustaminen on tärkeää?


Yrityksen tuloslaskelman tulos voi olla hyvinkin reilusti plussan puolella, mutta silti yritys saattaa kamppailla rahan riittävyyden kanssa. Tuloslaskelma ei siis kerro rahan liikkeitä. Esimerkiksi investoinnit käyvät kassan päälle.


Yrityksen toiminta saattaa myös olla kausiluonteista: rahaa tulee sisään vain tiettyinä kuukausina, mutta rahaa säännöllisiin kuluihin pitää olla joka kuukausi. Kassaennusteen avulla voi varmistua esimerkiksi siitä, että tilillä on palkkapäivänä rahaa palkkoihin.


Lyhyellä aikavälillä kassavirtojen ennakointi on melko yksinkertaista. Tarkistetaan myyntireskontrasta milloin suorituksia on tulossa tilille ja vastaavasti katsotaan ostoreskontrasta milloin ostolaskut erääntyvät, sekä lisätään laskelmaan reskontran ulkopuoliset erät kuten esimerkiksi palkat ja lainanlyhennykset.

Tallaiseen lyhyen aikavälin kassavirtaan löytyy käyttämästämme järjestelmästä, Visma Fivaldista, ihan käypä työkalu. Mutta, kuten sanottu, tämä ennuste yltää vain muutaman viikon päähän.


Jos kassaennustetta aletaan laatia usealle kuukaudelle eteenpäin, tai vaikkapa koko tilikaudelle, ennusteen luominen edellyttää, että yritykselle on tehty budjetti ja yrityksen kirjanpito on hoidettu reaaliaikaisesti. Tiedossa on myös jonkin sortin excel-sulkeiset.


Kassaennusteen, ja budjetin, laatiminen kuitenkin kannattaa. Kun kassavirtoja voidaan ennustaa, rahan riittävyys pystytään varmistamaan tai ainakin tiedetään missä kohtaa pitää olla huolissaan.


Kun tiedetään miten raha riittää vai riittääkö se, niin voidaan ajoissa miettiä toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Voisiko esimerkiksi myyntisaamisia koittaa saada sisään nopeammin lyhentämällä maksuaikoja? Tai onko ostoveloille mahdollista saada pidempiä maksuaikoja? Tai saako varastossa olevat tavarat myyntiin nopeammin?


Kassavirran ennustaminen saattaa kuulostaa aika monimutkaiselta, mutta asiantuntijan avulla ja oikeilla työkaluilla se ei sitä ole. Ja Mikkelin Yrityspalvelultahan löytyy niitä molempia :)

Comments


bottom of page