top of page
  • Tiina Sulku

Tietosuoja-aiheinen paperisota käynnissä tilitoimistoissa

Tilitoimistoissa käydään juuri nyt kiihkeätä lähitaistelua aikaa vastaan. EU-tietosuoja-asetuksen siirtymäaika päättyy 25.5. ja aiheeseen liittyvä dokumentointi pitää tuolloin olla valmiina.


Tietosuoja ei itsessään ole uusi asia. Henkilötiedot pitää suojata ja tämä on jo lähtökohtaisesti hallussa, hoidettu ja ymmärretty jokaisessa tilitoimistossa.


EU-tietosuoja-asetuksen mukaan ei riitä, että henkilötiedot ovat suojassa, vaan tämä on myös pystyttävä näyttämään.


Tämä näyttäminen on osoittautunut yllättävän haasteelliseksi.


Asiasta on tietoa internet pullollaan. Koulutuksia aiheesta on järjestetty pilvin pimein. Pääpiirteissään onkin selvää minkälaista dokumentaatiota asetus edellyttää.


On kuitenkin paljon yksittäisiä kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia. On tulkinnanvaraisia asioita ja käytäntöjä ei vielä ole. Tämän vuoksi kouluttajat ja lakimiehet ohjeistavat toimimaan varman päälle.


Kärjistettynä voisikin sanoa, että tilitoimistoissa väännetäänkin nyt varmuuden vuoksi kaikki mahdollinen dokumentaatio kaikista mahdollisista asioista, jotka ehkä mahdollisesti saattavat olla henkilötietoja, joissa tilitoimisto ehkä mahdollisesti saattaa olla käsittelijä.


Veikkaanpa että vuoden kuluttua kun käytännöt alkavat tarkentua, huomataan että tehtiin kärpäsestä härkänen ja tämä paperisota olisi voitu hoitaa keveimmillä panoksilla.


Mutta. Vielä on edessä viikon mittainen loppusota, jonka tuloksena syntyy lopuillekin asiakkaille sormen paksuinen nippu paperia ihmeteltäväksi.


Tee työtä, jolla on tarkoitus :)

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page