Nuo kaksi radiomainoksessa kuulunutta lausetta ovat saaneet niskakarvat pystyyn palkanlaskijoilla ja tilitoimistossa. Mainoksessa kaverilta kysytään, että miten sinulla on aikaa olla täällä (matsissa, joogaamassa jne.), eikös pitäisi olla ilmoittamassa työntekijöiden palkkoja. Kaveri vastaa että ei tarvitse, koska tulorekisteri helpottaa elämää.
Varsinkin nyt, kun tilitoimistossa tehdään kovasti töitä, jotta saadaan tulorekisteri-ilmoittaminen toimimaan, on mainoksen harhaanjohtavuuden aiheuttama ärtymys ymmärrettävää. Kun ei ne palkat sinne tulorekisteriin yksinään osaa mennä.
Mistä siinä tulorekisterissä olikaan kysymys?
Tähän asti on ollut niin, että palkat ilmoitettiin palkansaajakohtaisesti kerran vuodessa (tammikuussa) neljään eri paikkaan: verottajalle, eläkevakuutusyhtiölle, työttömyysvakuutusrahastoon sekä tapaturmavakuutusyhtiöön. Yhteensä ilmoituksia oli siis neljä kappaletta.
Tulorekisteriin palkat ilmoitetaan palkansaajakohtaisesti viiden kalenteripäivän sisällä siitä kun palkka on tulonsaajan tilillä.
Jos yrityksellä on kaksi palkanmaksupäivää kuukaudessa, niin ilmoituksia palkoista palkansaajakohtaisesti tehdään kaksi kappaletta kuukaudessa.
Ilmoitusten määrä siis lisääntyy. No, se ilmoittaminen ei itsessään kuitenkaan ole se isoin juttu.
Tulorekisteri on poikinut ilmoittamisen lisäksi liudan muita duuneja
Otetaan esimerkiksi yritys, jonka soveltama työehtosopimus edellyttää, että palkat maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa.
Näissä on saattanut olla käytäntönä, että kuukauden ensimmäinen palkka on ollut ”kottitili”, eli työntekijälle on maksettu palkkaennakkona joku sopiva summa. Loppukuusta on laskettu koko kuukauden palkka ja kottitili vähennetty nettopalkasta.
Tällä järjestelyllä on ollut parikin etua. Yrittäjä/työnantaja on säästänyt tilitoimistokustannuksissa. Tilitoimistoyrittäjä on voinut joskus pitää pidemmän loman, koska palkanmaksukertoja on ollut harvemmin.
Tulorekisteri kieltää kottitilit, joten jatkossa palkat on oikeasti paitsi laskettava myös ilmoitettava tulorekisteriin kaksi kertaa kuukaudessa. Yrittäjän kustannukset kasvavat ja tilitoimistoyrittäjä joutuu pakkaamaan lomamatkakassiin myös läppärin (tosin tilitoimistoyrittäjä pakkaisi sen kyllä muutenkin :))
Tulorekisterissä ei myöskään ole minkäänlaista euromääräistä alarajaa, vaan ihan kaikki pienetkin summat on ilmoitettava reaaliaikaisesti.
Ajatellaan esimerkkinä sivutoimista yrittäjää, joka ei nosta palkkaa mutta hänellä on luontoisetuna puhelin.
Luontoisedut pitää ilmoittaa tulorekisteriin nautintaperiaatteen mukaan viimeistään nautintakuukautta seuraavan kuukauden viidentenä päivänä. Tähän saakka pelkän puhelinedun on voinut ilmoittaa koko vuoden kerralla 20 euroa x 12 = 240 euroa, mutta jatkossa tästä samasta asiasta tehdään 12 kpl ilmoituksia; 20 euroa jokaiselle kuukaudelle.
Tietysti jos tilitoimistolla on vain sellaisia asiakkaita, joille palkat maksetaan kerran kuussa ja palkat ovat simppeleitä palkkoja tyyliin tuntipalkka x tunnit ja siitä pois vähennykset, ja tulorekisteriin ilmoitetaan vain pakolliset tiedot (ei esimerkiksi poissaolotietoja), niin silloin on mahdollista, että tulorekisteri ei tuo suurta muutosta palkanlaskennan arkeen.
Jos tilitoimisto tarjoaa palkanlaskentapalveluja laajemmin, niin silloin palkanlaskentoja on väistämättä pitkin kuukautta ja niitä on mahdollisesti tullut lisää, koska esimerkiksi aiemmin mainitut kottitilit on kielletty. Ja kaikki palkat eivät todellakaan ole ”nappia painamalla” – hommia tulorekisterin suhteen; näistä esimerkkinä kansainväliset tilanteet.
Mutta miten se arki tulorekisterin kanssa on lähtenyt käyntiin?
Ohjelmistotaloille tulorekisterin toteutus on ollut iso projekti, ja ihan kaikkea ei vieläkään ole valmiina. Pikku bugeja on ollut siellä täällä, ja ilmoitusten lähettämisessä on ollut ohjelmistoista riippuen erilaisia ongelmia.
Tulorekisterikään ei ole aina ollut kauhean vastaanottavainen. On ollut huoltokatkoja tai muita katkoja ja ilmoituksia pomppii takaisin mukanaan kryptisiä virheilmoituksia, joita ymmärtääkseen pitäisi kai olla jonkun sortin koodari.
Iso peukku pitää antaa myös heille, joilla ei ole ohjelmiston rajapintaa palkkatietojen ilmoittamiseen, vaan palkkatiedot on pitänyt tallentaa tulorekisterin asiointipalvelun verkkolomakkeelle. Verkkolomakkeen käyttökokemukset eivät kuulemani mukaan ole olleet ihan siitä positiivisemmasta päästä.
Joten monenlaista ylimääräistä selvitystyötä on tulorekisteri tuonut tähän alkuvuoteen ”helpottamaan elämää”.
Mentiinkö reaaliaikaisuudessa kuitenkin liian pitkälle?
En ole tulorekisterivastainen. Uskon, että tulorekisteri, kunhan se on saatu valmiiksi ja alkukankeudet on selätetty, tulee palvelemaan niitä tarkoituksia, joita varten se on tehty. Mutta silti, mentiinkö reaaliaikaisuuden vaatimuksessa liian pitkälle?
Ketä viiden päivän sisällä ilmoittaminen oikeasti palvelee? Olisiko tietojen ilmoittaminen esimerkiksi seuraavan kuukauden alussa ollut ihan riittävän reaaliaikaista?
Kuka tarvitsee pieniä tietoja kerran kuukaudessa, esimerkiksi tuota yrittäjän 20 euron puhelinetua? Olisiko ilmoitettaville tiedolle voinut olla joku euromääräinen alaraja, jotta ihan kaikkia pieniä kymppien ripellyksiä ei tarvitsisi ilmoittaa erikseen, vaan niitä olisi voinut ilmoittaa kootusti pidemmältä ajalta kerrallaan?
Eniten kyseenalaistan tulorekisterin tekemää harhaanjohtavaa radiomainontaa. Mainoksessa kun annetaan ymmärtää että se tulorekisteri hoitaa ilmoittamiseen itsekseen. Mainosbudjetin olisi voinut käyttää paljon fiksummin.
Olen kuitenkin iloinen optimisti, ja näen jo valoa tunnelin päässä. Tosin se valo on vielä kaukana.
Olen kuitenkin iloinen optimisti, ja näen jo valoa tunnelin päässä. Tosin se valo on vielä kaukana.
Nimittäin, palkkojen vuosi-ilmoitukset tehtiin tänä vuonna viimeistä kertaa. Olen perinteisesti käyttänyt joulun ja uuden vuoden väliset päivät näiden ilmoitusten tekemiseen tai ainakin valmisteluun.
Koska ilmoituksia ei tarvitse enää tänä vuonna tehdä, voisin pitää joulun ja uuden vuoden välillä vapaata. Se olisi nimittäin semmoinen ylellisyys, johon minulla ei koskaan aikaisemmin ole ollut mahdollisuutta koko tilitoimistourani aikana. Tämä tietysti edellyttää, että tulorekisterin ongelmat on siihen mennessä selätetty ja ilmoittaminen sinne toimii kuin junan vessa.
Joten kyllä se tulorekisteri kuitenkin helpottaa elämää. Jos vain jaksaa odottaa siihen h-hetkeen saakka :)