top of page
  • Tiina Sulku

Veroilmoitus muuttuu, mutta miten ja milloin?

Esitäytettyjä veroilmoituksia on kopsahdellut postilaatikkoihin. Tuttuun tapaan ilmoitusta ei tarvitse palauttaa jos korjattavaa tai lisättävää ei ole. Korjaukset ja lisäykset voi tehdä palauttamalla paperilomakkeen palautukuoressa tai sähköisesti Veroilmoitus verkossa-palvelussa.


Esitäytetty veroilmoitus tulee ensi vuonnakin, mutta monen muun verotukseen liittyvän asian suhteen ollaan tänä vuonna nostalgisissa tunnelmissa.


Marraskuusta alkaen verottajan OmaVero-palvelu korvaa useita verottajan sähköisiä palveluita. OmaVeroon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla ja siellä voi hoitaa lähes kaikki verotukseen liittyvät asiat.  Toistaiseksihan vielä esimerkiksi verokorttimuutoksia ja veroilmoituksen täydentämistä varten on kumpaankin omat palvelut.


Ensi vuoden alussa myös otetaan käyttöön Kansallinen tulorekisteri. Tämä tarkoittaa sitä että työnantajat ilmoittavat tulorekisteriin palkkatiedot viiden päivän sisällä maksupäivästä. Omia palkka- ja verotietoja voi seurata siis seurata lähes reaaliajassa OmaVerossa.


Myös verokortit muuttuvat vuoden 2019 alussa.

Jatkossa ei enää tule kahta verokorttia; päätoimelle ja sivutoimelle omaansa, vaan kaikista työsuhteista pidätetään vero saman prosentin mukaan. Jos työantajia on vain yksi, ja tulot menevät yli vuosittaisen tulorajan, työnantaja pidättää loppuvuoden tuloista enemmän veroja.


Jos työnantajia on useita, kannattaa tehdä tulojen ja verojen omatoimista seurantaa OmaVerossa. Siellähän siis näkyvät Tulorekisterin ansiosta vuoden kertyneet tienestit ja niistä pidätetyt verot. Mikäli tulot ja verot eivät ole tasapainossa, uuden verokortin voi tilata OmaVerosta, ja se pitää toimittaa kaikille työnantajille.


Keväällä 2019 myös esitäytetty veroilmoitus täydennetään OmaVerossa.

Veroilmoituksen voi täydentää myös postitse, mutta se vaatii pikkuisen enemmän vaivaa kuin nykyisin, sekä myös pienen taloudellisen panostuksen.


Täydennyksiä ei vuonna 2019 tehdä veroilmoituslomakkeelle kuten nyt, vaan erillisille lomakkeille, jotka on itse etsittävä verkosta. Verottaja ei myöskään enää lähetä ilmoituksen mukana kirjekuorta, joten kirjekuoren hankintaan sekä postimaksuun on sijoitettava omasta kukkarosta.


Veroilmoitus on myös laitettava postiin useampi päivä ennen viimeistä palautuspäivää, koska sen on oltava perillä verohallinnossa viimeistään viimeisenä palautuspäivänä. Nykyäänhän riittää että veroilmoitus on laitettu postiin viimeisenä palautuspäivänä.


Verotuksen valmistumispäivä muuttuu henkilökohtaiseksi vuonna 2019.

 Tämä tarkoittaa sitä, että maksu- ja palautuspäivät eivät ole kaikilla samat, kuten nykyisin. Joillakin maksu- ja palautuspäivät aikaistuvat huomattavasti, joillakin taas säilyvät suunnilleen ennallaan. ”Mätkyt” tulevat maksuun heinäkuun ja helmikuun välillä. Palautukset tulevat tileille heinäkuun ja joulukuun välillä. Jos saa palautusta ja verotus valmistuu ensimmäisten joukossa, niin veronpalautukset tulevat ikään kuin lomarahaksi.


Yhteenvetona voisi sanoa, että jos on jo aikaisemmin tottunut asioimaan verottajan kanssa sähköisesti, ei asiointiin muuta muutosta tule kuin se, että jatkossa kaikki hoituu samassa palvelussa. Ja sehän on ihan hyvä juttu.


Näin ammatillisesta ja tilitoimiston näkökulmasta verottajan digiloikka on hyvä, mutta samalla hieman jännittävä asia.


Tulorekisterin käyttöönotto on iso asia palkanlaskentajärjestelmien kannalta. Ensi vuoden tammikuu tulee olemaan kiireisin tammikuu ikinä; edellisen vuoden palkoista pitää tehdä vuosi-ilmoitukset ja samalla ottaa tulorekisteri käyttöön.


Myös se, miten OmaVeron toiminnallisuudet taipuvat näihin uusiin asioihin, hiukan jännittää.

OmaVeron käytön valtuutuksiin tulee myös muutoksia. Tarkoittaa sitä että asiakkaiden nykyiset valtuutukset tilitoimistolle veroasioiden hoitoon eivät päde, vaan asiakkailta on saatava uudet valtuutukset tai valtakirjat.

52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page