top of page

Viekö automaatio kirjanpitotyöstä laadun?


Kentältä on kuulunut viime aikoina huolestuttavia uutisia: kirjanpitojen ja tilinpäätösten laatu on heikentynyt. Tähän asiaan ovat kiinnittäneet huomiota Taloushallintoliitto, tilintarkastajat sekä myös tilitoimistojen asiakkaat.En tarkoita tällä, että kukaan olisi virheetön; kaikki tekevät virheitä. Toki tällä alalla pienestäkin virheestä saattaa pahimmillaan kumuloitua iso (taloudellinen) ongelma. Vaan tarkoitan sitä, että kirjanpidoista on löytynyt todella merkittäviä virheitä, jotka vääristävät tilinpäätöstä ja tilinpäätöksen antamaa kuvaa yrityksestä. Esimerkkinä mainittakoon, että ostoista on tullut myyntejä, kokonainen pankkitili tai osa pankkitilin tapahtumista puuttuu kirjanpidosta kokonaan, tai että taseessa roikkuu vuodesta yksi ja kaksi peräisin olevia eriä, joiden alkuperästä ei kellään ole minkäänlaista käryä.


Mistä sitten löytyy syyllinen kirjanpitojen ja tilinpäätösten heikentyneeseen laatuun?


Jos asiaa kysyy ns. vanhan liiton kirjanpitäjältä, niin syyllinen heikentyneeseen laatuun on kirjanpitotyössä käytetty automaatio. Jos on tottunut siihen, että jokainen (paperi)tosite kulkee oman kätösen kautta kirjanpidon vienneiksi, niin on vaikeata hahmottaa ajatusta, että kone osaa tehdä saman asian yhtä oikein.


Itse, vaikka tietyllä tavalla olen vanhan liiton kirjanpitäjä, olen kuitenkin sitä mieltä, että automaatio osaavissa käsissä parantaa kirjanpidon laatua. Esimerkkinä vaikkapa omasta toiminnasta se, että teen lähes jokaiselle asiakkaalle kuukausitasolla tilinpäätöstasoista kirjanpitoa. Tämä ei mitenkään onnistuisi, ellei minulla olisi apukäsinä automaatio ja tekoäly tekemässä rutiinityövaiheita.


Tilinpäätöstasoinen kirjanpito parantaa laatua, koska yrittäjä on koko tilikauden ajan tarkasti kartalla siitä missä mennään. Kirjanpitäjän kannalta taas tilinpäätöstasoinen kirjanpito tilikauden aikana helpottaa paineita, ja ehkäisee paineessa/kiireessä tehtyjä virheitä, sitten kun tilinpäätöstä laaditaan tilikauden päätteeksi.


Jos automaatio ei ole syy, joka vie kirjanpitotyöstä laadun, niin mikähän se syy sitten mahtaa olla?


Keksin heti muutaman syyn, joista automaatio osaamattomissa käsissä on yksi. Siitä, sekä muista syistä kirjoittelen joskus toisen kerran 😊

Comments


bottom of page