top of page

Voiko liikuntaa harrastaa "firman piikkiin"?

Voiko liikuntaa harrastaa ”firman piikkiin”? Ovatko liikuntasetelit verovapaa etu työtekijälle tai yrittäjälle?Henkilökuntaetuja yleensä, jotta ne olisivat verovapaita, pitää tarjota tasapuolisesti kaikille työntekijöille. Tämä sama sääntö pätee myös liikuntaan liittyviin henkilökuntaetuihin.

Työnantaja voi esimerkiksi varustaa työpaikalle oman kuntosalin, joka on kaikkien työntekijöiden käytössä. Tai työnantaja voi varata liikuntakeskuksesta vakiovuoron, jolloin kaikki halukkaat voivat käydä pelaamassa vaikkapa salibandya. Kaikkien työntekijöiden ei kuitenkaan tarvitse käydä salilla tai pelaamassa. Verovapauden edellytys on, että etu on kaikkien käytössä, mutta työntekijä voi päättää käyttääkö etua vai ei.

Työnantaja voi myös sponsoroida verovapaasti työntekijän omaehtoista liikuntaa vuosittain 400 euron edestä liikuntaseteleillä. Liikuntaseteleitä pitää tällöinkin tarjota koko henkilökunnalle.


Yritysmuoto vaikuttaa siihen onko yrittäjällä itsellään mahdollisuus saada liikuntasetelit verovapaana.


Osakeyhtiön osakas sekä avoimen ja kommandiittiyhtiön yhtiömies voi saada liikuntaedun verovapaasti, jos hän työskentelee yhtiössään. Mikäli yrityksessä työskentelee yrittäjän lisäksi työntekijöitä, vastaava edun pitää olla myös työntekijöiden käytettävissä, jotta se on yrittäjälle verovapaa.

Toiminimiyrittäjä on valitettavasti tässä(kin) asiassa eriarvoisessa asemassa muihin yritysmuotoihin nähden.

Toiminimiyrittäjä ei voi olla itsensä työntekijä, joten mitkään henkilökuntaedut eivät voi tulla kysymykseen. Toiminimiyrittäjä ei siis voi ostaa omia liikuntaseteleitään firman piikkiin, mutta työntekijöille niitä voi hankkia. Jos toiminimiyrittäjä on järjestänyt työntekijöilleen mahdollisuuden harrastaa kollektiivisesti liikuntaa, esimerkiksi salibandyvuoron, voi yrittäjä itsekin käydä pelaamassa työntekijöiden kanssa ja kulut liikuntavuorosta ovat vähennyskelpoisia yrityksen kirjanpidossa.


Liikunnan hyödyt terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ovat kuitenkin kiistattomat, joten pysytään liikkeellä. Meni ne kulut sitten firman piikkin tai ei :)

Comments


bottom of page